Đề phát triển đề minh họa môn tiếng Anh năm 2022



Đề phát triển đề minh họa môn tiếng Anh năm 2022


Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions

Question 1. The people in my neighborhood enjoy the peace of the life in the countryside. They don’t want to move to another place.

A. So peaceful is the life in the countryside that the people in my neighborhood don’t want to move to another place.
B. Provided the life in the countryside were peaceful, the people in my neighborhood wouldn’t want to move to another place.
C. Without the peace of the life in the countryside, the people in my neighborhood wouldn’t want to move to another place.
D. Only when the people in my neighborhood enjoyed the peace of the life in the countryside did they want to move to another place.

Question 2. She fell over in the last minutes. She didn’t win the race.

A. She didn’t win the race even though she fell over in the last minutes
B. She could have won the race if she hadn’t fallen over in the last minutes.
C. If she didn’t fall over in the last minutes, she would win the race.
D. Not having won the race, she fell over in the last minutes

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question 3. People may also become celebrations due to media attention on their lifestyle, wealth , or controversial actions, or for their connection to a famous person.

A. may     B. celebrations     C. controversial     D. connection

Question 4. They are having his house painted by a construction company.

A. having     B. his     C. painted     D. construction


Question 5. My younger sister starts learning English when she was at primary school.

A. My     B. starts     C. when     D. primary school

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 6. It’s quite disappointing that some people still turn a blind eye to acts of injustice they witness in the street.

A. have no feeling for         B. pay attention to

C. take no notice of             D. show respect for

Question 7. Children brought up in a caring environment tend to grow more sympathetic towards others.

A. dishonest     B. loving     C. healthy     D. hateful 

Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks.

Why do people like to chew gum? Some people say they like the taste. (8) say they can think better if they chew gum. Some people chew it when they have some boring work to do. Others chew gum when they are nervous. Gum is a mixture of things. For many years gum companies made gum from chicle. Chicle is a natural gum from a tree in Mexico and Central America. Now companies use plastic and rubber made from petroleum (9) of chicle. Gum must be soft so that you can chew it. A softener keeps it soft. The gum company makes the softener from vegetable oil. A sweetener makes

the gum sweet. The sweetener is usually sugar. Then the company (10 ) the

flavor. Thomas Adams made the first gum from chicle in 1836. (11) _, chewing gum was not new. The Greeks chewed gum from a tree (12) 2,000 years ago. Mayan Indians in Mexico chewed chicle. Indians in the Northeastern United States taught Europeans to chew gum from a tree there. People first made bubble gum in 1928. Children like to blow bubble with bubble gum. Some university students do, too.

(Adapted from https://www.nationalgeographic.com/)

Question 8. A. The others             B. Other                     C. Others                 D. The other

Question 9. A. inside

B. aside

C. apart

D. instead

Question 10. A. adds

B. puts

C. fits

D. places

Question 11. A. Though

B. But

C. However

D. Moreover

Question 12. A. over

B. above

C. more

D. than


Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the following questions.

Some doctors think that you should drink a glass of water each morning. You should drink this water first thing, before doing anything else. The temperature of the water should be similar to body temperature; neither too hot nor too cold.

Why should you drink this water? Water helps your body in many ways. It helps clean out your kidneys. It prepares your stomach for digestion. Water can also help your intestines work better. After drinking water, the intestines can more easily take out nutrients from our food. Water also helps us go to the bathroom more easily.

Scientists suggest that people take in 1,600 milliliters of water each day. But don’t drink all of that water in one sitting. If you do, your kidneys will have to work much harder to eliminate it. It’s better to drink some in the morning and some in the afternoon. Some people think it’s better to drink between meals and not during meals. They think water dilutes the juices produced in our stomachs. This can interfere with normal digestion.

Are you drinking enough water every day? Check the color of your urine. If it is light yellow, you are probably drinking enough. If your urine is very dark yellow, you probably need to drink more water. A little more water each day could make you much healthier.

(Adapted from Reading Challenge 1 by Casey Malarcher and Andrea Janzen)

Question 13. What is the main idea of the passage?

A. The advice of the doctors             B. The importance of water

C. How to drink water correctly?         D. The best amount of water to drink 

Question 14. According to the passage, water is good for the following organs of the body, EXCEPT .

A. kidneys         B. stomach             C. intestines                     D. livers

Question 15. The word “it” in paragraph 2 refers to .

A. water             B. your body        C. your stomach         D. your kidney

Question 16. The word “eliminate” in paragraph 3 is closest in meaning to _.

A. remove         B. absorb                 C. preserve             D. process

Question 17. Which of the following is NOT true?

    A. You shouldn’t drink too much water at the same time.
    B. The first thing you should do every morning is to drink water.
    C. You need to drink more water if your urine is light yellow.
    D. Drinking water while having meals may interfere with normal digestion.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes the following exchanges.

Question 18. Tom is talking to Jane.

  • Tom: “I’m sorry . I forgot your birthday.”

  • Jane: “ ”

A. Same to you.         B. Good idea.         C. Never mind.         D. Thanks a lot.

Question 19. Minh and Nam are talking about Nam’s cat.

- Minh: “What a lovely cat you have! Nam.”

Nam: “ 

A. No problem.                     B. Thank you.

C. Me too.                             D. Congratulations!

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D to indicate the correct answer to each of the questions.

Educating children at home as an alternative to formal education is an option chosen by families in many parts of the world. The homeschooling movement is popular in the United States, where close to one million Children are educated at home. In Canada, 1 percent of school-age children are homeschooled, and the idea also enjoys growing popularity in Australia, where 20,000 families homeschool their children. The movement is not limited to these countries. Homeschooling families can be found all over the world, from


Japan to Taiwan to Argentina to South Africa.

Homeschooling is not a novel idea. In fact, the idea of sending children to spend most of their day away from home at a formal school is a relatively new custom. In the United States, for example, it was not until the latter part of the nineteenth century that state governments began making school attendance compulsory. Before that, the concept of a formal education was not so widespread. Children learned the skills they would need for adult life at home from tutors or their parents, through formal instruction or by working side by side with the adults of the family.

In the modern developed world, where the vast majority of children attend school, families choose homeschooling for a variety of reasons. For people who live in remote areas, such as the Australian outback or the Alaskan Wilderness, homeschooling may be their only option. Children who have exceptional talents in the arts or other areas may be homeschooled so that they have more time to devote to their special interests. Much of the homeschooling movement is made up of families who, for various reasons, are dissatisfied with the schools available to them. They may have a differing educational philosophy, they may be concerned about the safety of the school environment, or they may feel that the local schools cannot adequately address their children's educational needs. Although most families continue to choose a traditional classroom education for their children, homeschooling as an alternative educational option is becoming more popular.

(source: https://www.beyondteaching.com/)

Question 20. According to the passage, the following are true about the Homeschooling,

EXCEPT

A. Parents or tutors were the ones who taught the children necessary skills in society.

B. Many families in both developed and developing countries choose to educate their children at home.

C. Before modern times, most students did not attend the school.
D. People got familiar with school attendance before choosing to learn at home.
Question 21. What does the word “that” in paragraph 2 refer to?
A. the former part of the 19th century
B. the beginning of the 19th century
C. the end of the 19th century
D. the second half of the 19th century
Question 22. The word "widespread" in paragraph 2 mostly means .
A. exceptional B. customary C. uncommon D. prevalent
Question 23. As mentioned in the last paragraph, children in rural areas .
A. are not contented with the philosophy of the schools available.
B. prefer to improve their extraordinary interests.
C. have no choice but stay at home to learn.
D. believe that their needs to study is more than what a normal school can provide.
Question 24. Which of the following could be the main idea of the passage?
A. Homeschool option: a common form of education all over the world.
B. The reasons why children should be educated at home.
C. The origin of Homeschooling.
D. A new form of school: Homeschooling
Question 25. It can be inferred from the last passage that .
A. parents’ satisfaction plays an important role in the number of students attending class.
B. teachers’ qualifications may be one of the reasons why students come to school.
C. some schools are unable to provide a safe environment for their students.
D. not many children in modern society are allowed to be educated at home.
    Question 26. The word “adequately” in paragraph 3 is closest in meaning to .

A. sufficiently             B. applicably

C. correctly                 D. inappropriately

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions

Question 27. It is a long time since we last met each other.

A. The last time we met each other is a long time ago.
B.  We started meeting each other a long time ago.
C. We haven't met each other for a long time.
D. We last met each other for a long time.

Question 28. "If I were you, I would take a break," Tom said to Daisy.

A. Tom wanted to take a break with Daisy.
B. Tom advised Daisy to take a break.
C. Tom suggested not taking a break.
D. Tom wanted to take a break, and so did Daisy.

Question 29. It isn’t necessary for us to get a visa for Singapore.

A. We mustn’t get a visa for Singapore.
B. We needn’t get a visa for Singapore.
C. We mayn’t get a visa for Singapore.
D. We shouldn’t get a visa for Singapore.

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question 30. People are worried losing their jobs during the Covid-19 pandemic.

A. at         B. of         C. over         D. about

Question 31. On his 15th birthday, Nick’s mother gave him a bike.

A. nice Japanese blue                     B. Japanese blue nice

C. blue nice Japanese                     D. nice blue Japanese

Question 32. I will have finished making dinner .

A. after mom had come home         B. by the time mom comes home

C. as soon as mom came home         D. once mom came home

Question 33. Children living in remote and mountainous areas may not receive a good .

A. education                 B. educate             C. educative             D. educated

Question 34. Linda took great photos of butterflies while she in the forest.

A. had hiked                 B. hiked                 C. was hiking         D. is hiking

Question 35. Bob was going to propose to Alexandra last night, but in the end he and

decided to wait a bit longer.

A. got cold feet                     B. was all ears

C. broke a leg                         D. was given the green light

Question 36. _ hard all day, I was exhausted.

A. Having worked             B. worked             C. Work             D. To work

Question 37. The more I concentrate , my answers are.

A. the more accurate         B. more accurate

C. the accurater                 D. the most accurate

Question 38. Most of the e-mail accounts at our company _ by a virus last week.

A. have been affected             B. was affected

C. affected                                 D. were affected

Question 39. Governments around the world have many national parks to save endangered species from extinction.

A. went on                     B. set up                 C. carried out             D. took off 

Question 40. She made the _ mistake of forgetting to put the “ s” on the verb in the third person singular.

A. classical                     B. important         C. classic                 D. famous

Question 41. the sky was grey and cloudy, we went to the beach.

A. Because                         B. Because of         C. Although         D. Despite

Question 42. She didn’t go for a walk yesterday, ?

A. does she                     B. did she                 C. didn’t she             D. doesn't she

Question 43. The biggest fear is that humans might control over robots.

A. keep                         B. take                     C. gain                     D. lose

Question 44. A of dancers from Beijing is one of the leading attractions in the festival.

A. troupe B. packet C. herd D. troop

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question 45. The new college is intended to improve the life chances of children in the inner

city.

A. opportunities     B. productions     C. questions     D. communities

Question 46. The factory is fined for discharging dangerous chemicals into the river.

A. keeping     B. decreasing     C. releasing     D. increasing 

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. 

Question 47. A. engaged     B. appeared     C. decided     D. threatened 

Question 48. A. upper         B. rubbish         C. student     D. funny

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions.


Question 49. A. scientific

Question 50. A. answer

B. biology

B. become

C. activity

C. pollute

D. geography

D. appear



ĐÁP ÁN





1. A

2. B

3. B

4. B

5. B

6. B

7. D

8. C

9. D

10. A

11. C

12. A

13. B

14. D

15. A

16. A

17. C

18.C

19. B

20. D

21. D

22. D

23. C

24. A

25. A

26.A

27. C

28. B

29. B

30. D

31.D

32. B

33. A

34.C

35. A

36. A

37.A

38. D

39. B

40. C

41. C

42. B

43. D

44.A

45. A

46. C

47. C

48. C

49. A

50. A

Tags

Top Post Ad

Below Post Ad